Op zoek naar de meest efficiënte verwarming voor jouw woning?
In de afgelopen jaren is er een aanzienlijke discussie ontstaan over het plaatsen van verwarmingssystemen. Aan de ene kant hebben we nog steeds CV-ketels op gas of stookolie die een groot deel van onze huizen en bedrijven van warmte voorzien, maar aan de andere kant worden ook alternatieve systemen zoals warmtepompen, warmtepompboilers en hybride warmtepompen steeds populairder voor de toekomst.
Met andere woorden: wat is de beste keuze voor verwarming bij nieuwbouw of renovatie? Wij helpen graag om hier duidelijkheid over te verschaffen. Neem gerust contact met ons op voor een situatieanalyse en vrijblijvende offerte.
CV-ketel plaatsen of vervangen? Wat mag er nog?
Laten we meteen ter zake komen. Wat zijn nu eigenlijk de mogelijkheden en beperkingen op het gebied van verwarming? We zullen dit kort toelichten, maar let op dat het antwoord niet zo eenvoudig is als je misschien zou denken.
Wat betreft het plaatsen van nieuwe installaties:
Sinds 1 januari 2022 zijn er aanzienlijke veranderingen opgetreden met betrekking tot het plaatsen van CV-installaties die werken op stookolie. Kort gezegd: hieraan beginnen wordt niet langer aangeraden.
- Bij bestaande gebouwen is het niet langer toegestaan om een stookolieketel te plaatsen zodra er een aardgasnet beschikbaar is. In nieuwbouwprojecten is dit uiteraard al verboden.
- Vanaf 2025 mag bij nieuwbouwprojecten eigenlijk alleen nog maar gekozen worden voor warmtepompen, aangezien aardgasaansluitingen dan algemeen verboden zullen zijn.
Wat met het vervangen van een oude CV-ketel?
Als je een bestaande installatie vervangt, zal een traditionele hoogrendementsketel waarschijnlijk niet meer voldoen aan de strenge eisen van de overheid. In dat geval kun je kiezen voor een condensatieketel die op aardgas kan werken.
Kies je voor een klassieke condensatieketel of ga je beter voor hernieuwbare energie?
Het wordt dus interessanter om je blik te richten op hernieuwbare energiesystemen. Bij nieuwbouw is dit sowieso het geval, maar bij renovaties kan het zijn dat het gebouw nog niet klaar is om efficiënt te worden verwarmd met een warmtepomp. Dit vereist namelijk een hoge isolatiescore en luchtdichtheid. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met de kosten van de installatie zelf.
Is een warmtepomp qua investering nog te hoog gegrepen voor je bestaande gebouw? Dan is een installatie op aardgas wellicht meer geschikt. Vooral gascondensatieketels zijn interessant, omdat ze een laag verbruik combineren met een aantal ecologische voordelen. Zo wordt bijvoorbeeld de waterdamp uit het verbrandingsproces gecondenseerd, waardoor energie wordt teruggewonnen. Condensatieketels kunnen zowel voor verwarming als voor sanitair warm water worden gebruikt.
Warmtepomp of warmtepompboiler: wat zijn de verschillen?
Als het gaat om hernieuwbaar en ecologisch verwarmen, zijn warmtepompen en warmtepompboilers de twee systemen die je gegarandeerd overal hoort. Maar hoe zit dat nu eigenlijk en wat moet je daarover weten?
Het is belangrijk om het verschil tussen de twee te begrijpen:
- Een warmtepomp wordt gebruikt voor de verwarming van het gebouw zelf en eventueel voor sanitair warm water.
Een warmtepompboiler wordt alleen gebruikt voor sanitair warm water.
Warmtepomp: soorten
Bij warmtepompen zijn er drie verschillende soorten: lucht-lucht, lucht-water en geothermisch.
- Een lucht-lucht warmtepomp werkt eigenlijk hetzelfde als een airco; je kunt ermee verwarmen en koelen door warmte of koelte uit de buitenlucht te halen en door een warmtewisselaar te laten gaan.
- De lucht-water warmtepomp haalt ook warmte uit de buitenlucht, maar dit wordt gebruikt om water op te warmen dat vervolgens door vloerverwarming, radiatoren en/of voor sanitair warm water wordt gebruikt.
- Een geothermisch systeem is een warmtepomp die wordt gevoed door aardwarmte uit de bodem. Hiervoor is een diepteboring nodig. Deze kan zowel verwarming als warm water leveren.
Warmtepompboilers
Warmtepompboilers moeten vooral worden gezien als een alternatief voor gas- of elektrische boilers, omdat ze alleen kunnen worden gebruikt voor warm water. Het verwarmingsproces werkt echter op basis van warmte uit de buitenlucht, waarmee het water wordt opgewarmd tot ongeveer 50 graden. De elektrische component zorgt er vervolgens voor dat het water wordt verwarmd tot ongeveer 65 graden.
Wat met renovatie van een bestaande verwarming?
Het merendeel van de bestaande verwamingsinstallaties mogen op dit moment dus wel nog hersteld of vernieuwd worden, tenzij het om de vervanging van een stookolieketel gaat. Kijk je eerder in de richting van een gedeeltelijke upgrade naar een ander verwarmingssysteem? Dan wordt het vraagstuk groter. Wil je bijvoorbeeld een warmtepomp integreren bij bestaande radiatoren? Dan moet je zien of dit überhaupt wel haalbaar is in jouw specifieke woning of als er nog zaken moeten gebeuren.
Doet ECO Breece ook onderhoud en reparatie van CV-ketels?
Ja, je kan ons ook inschakelen voor onderhoud of herstellingen van je verwarmingsinstallatie. Informeer gerust naar de mogelijkheden en maak een afspraak.
ECO Breece koelt en verwarmt je woning
Contacteer ons vrijblijvend voor een gratis diagnose
Het plaatsen van een warmtepomp is een slimme investering voor zowel uw huis als het milieu. Met duurzaamheid, energie-efficiëntie en het vermogen om zowel te verwarmen als te koelen, biedt een warmtepomp tal van voordelen. Zorg ervoor dat u een ervaren professional inschakelt voor de installatie en volg een goed onderhoudsplan om de levensduur van uw systeem te maximaliseren. Als u klaar bent om over te stappen op een efficiëntere manier van verwarmen en koelen, aarzel dan niet om een warmtepomp te overwegen.
Heb je een vraag over sanitair, verwarming of ventilatie? Contacteer ons vrijblijvend
Stuur een bericht
ECO Breece
Zonnestraat 67, 9450 Denderhoutem (Haaltert)
ECOBreece.be is een onderdeel van Home Solution BV
BTW: BE0501.608.576
• Maandag – vrijdag:
8u – 12u en 13u15 – 18u
• Zaterdag:
8u – 12u
• Zon- en feestdagen: Gesloten