Warmtepomp installeren in een bestaande woning? Waar moet je zeker op letten?
We denken bij warmtepompen misschien vaak aan nieuwbouwprojecten, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Ook in bestaande woningen kan je een warmtepomp installeren. Zo verhoog je de waarde van je woning, laat je de energiefacturen zakken en druk je een duurzame stempel op je woning.
Overweeg je de installatie van een warmtepomp in een bestaande woning? We gidsen je graag door het proces hieronder.
De warmtepomp als verwarming van de toekomst
Warmtepompen zijn een milieuvriendelijke en energiezuinige manier om woningen te verwarmen. We zetten graag de belangrijkste voordelen van warmtepompen op een rijtje.
Energiezuinigheid
Warmtepompen halen warmte uit de omgeving, zoals de lucht, de grond of het grondwater, en gebruiken die warmte om je huis te verwarmen. Daardoor verbruiken ze veel minder energie dan traditionele verwarmingssystemen, wat leidt tot aanzienlijke besparingen op je energierekening.
Milieuvriendelijk
Warmtepompen stoten geen broeikasgassen uit, omdat ze geen directe verbranding van brandstof vereisen. Ze werken volledig op elektriciteit. Dit maakt ze milieuvriendelijk en draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, waardoor ze een belangrijke rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering.
Subsidies en premies
De overheid biedt interessante financiële premies om de installatie van warmtepompen te bevorderen. Dat is een stevig duwtje in de rug om de kosten van de installatie op te vangen en de terugverdientijd te verkorten.
Comfort
Naast verwarming kunnen warmtepompen ook koelen. Dat zorgt het hele jaar door voor comfort in je huis. De warmtepomp is dus multi-inzetbaar.
Welke soorten warmtepompen zijn er?
Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar, elk met hun eigen toepassingen en voordelen. De keuze voor een bepaald type hangt af van je specifieke behoeften en de kenmerken van je huis. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten warmtepompen:
Lucht-lucht warmtepompen
Een lucht-luchtwarmtepomp is een verwarmingssysteem dat warmte uit de buitenlucht haalt en die binnen gebruikt om de temperatuur te verhogen. Het levert warme lucht in een ruimte, waardoor het geschikt is voor zowel verwarming als koeling. Het is een airco-systeem, maar dan omgekeerd (al kan de warmtepomp ook koelen).
Lucht-waterwarmtepompen
Deze warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken die warmte om water te verwarmen. Ze zijn bij uitstek geschikt voor woningen met bestaande radiatoren of vloerverwarmingssystemen. Ze werken net als een cv-ketel.
Geothermische warmtepomp
Deze warmtepompen halen warmte uit de grond via een grondlus. Ze zijn zeer efficiënt, maar vereisen wel een geschikte buitenruimte voor de installatie van de lus.
Water-waterwarmtepompen
Deze warmtepompen onttrekken warmte aan grondwaterbronnen, zoals grondwater of meren. Ze behoren tot de meest efficiënte systemen, maar het vinden van een geschikte waterbron kan een uitdaging zijn.
Hoe kan je een warmtepomp installeren in een bestaande woning?
Het installeren van een warmtepomp in een bestaande woning is een geweldige manier om je huis duurzamer te maken en te genieten van alle voordelen die warmtepompen met zich meebrengen. Maar wat mag je verwachten van de installatie van een warmtepomp in je stekje?
1. Renovatie en isolatie
Alvorens een warmtepomp te installeren, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je huis voldoet aan de huidige isolatie- en ventilatienormen. Een goede isolatie is cruciaal om warmteverlies te minimaliseren en de efficiëntie van de warmtepomp te optimaliseren.
2. Keuze van het type warmtepomp
In een grondig gerenoveerde woning die de bestaande radiatoren behoudt, kan een lucht-waterwarmtepomp een uitstekende keuze zijn. Dit type warmtepomp onttrekt energie aan de buitenlucht en verwarmt het water dat door het bestaande leidingennetwerk stroomt, zonder dat ingrijpende renovatiewerkzaamheden nodig zijn. Wil je enkel een soort bijverwarming, dan geniet de lucht-luchtwarmtepomp mogelijk de voorkeur. Geothermische systemen zijn steeds uitstekende investeringen.
3. Plaatsing van de warmtepomp
En tot slot worden de warmtepompen geplaatst. Daarvoor moet je de nodige ruimte voorzien, al zijn de modernste systemen steeds compacter. De binnenunit kan weggewerkt worden in een kast en de buitenunit ziet er niet aftands uit. We vertellen je graag meer over de populairste modellen op de markt.
Een hybride warmtepomp: combineer de warmtepomp met je huidige cv-systeem
Als je je cv-installatie wil behouden maar ook wil investeren in de toekomst met een warmtepomp, kan een hybride warmtepomp een uitstekende keuze zijn. Die systemen werken samen met je bestaande gasketel en het bestaande verwarmingsnetwerk. Het intelligente systeem schakelt automatisch tussen de warmtepomp en de gasketel, afhankelijk van de omstandigheden, om altijd de meest duurzame warmtebron te gebruiken. Zo kan je tot wel 40% op je gasrekening besparen.
Het is een mooie tussenoplossing voor wie eerst nog verder wil isoleren en renoveren alvorens op een warmtepomp over te schakelen.
Warmtepompboiler: gebruik de warmtepomp voor sanitair warm water
Is de volledige verwarming regelen met een warmtepomp toch nog een brug te ver in je bestaande woning? Dan kan je de technologie misschien wel introduceren via een warmtepompboiler. Deze boiler hanteert een dual inverter om warm tapwater op temperatuur te brengen.
Dat kan dus eveneens een nuttige tussenstap zijn in je energiezuinige investeringen voor je bestaande woning. Zeker in combinatie met zonnepanelen is dit vaak een interessante optie om je zelf opgewekte energie maximaal te kunnen benutten.
ECO Breece installeert warmtepompen in jouw omgeving
Contacteer ons vrijblijvend voor een gratis diagnose
Het installeren van een warmtepomp in een bestaande woning vereist zorgvuldige planning en een professionele installatie. Het is belangrijk om samen te werken met ervaren vakmensen om ervoor te zorgen dat de installatie correct wordt uitgevoerd. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies over het installeren van een warmtepomp in jouw bestaande woning. We helpen je met veel plezier verder.